Språknytt 2/2009

Forside Språknytt 2/2009Stikkord for nummer 2/2009: intervju med Grete Faremo, tanker og tall om språkbruk i næringslivet, språket på «fjesboka», språkpolitikk i akademia, språklig mangfold i det svenske riket på 1600-tallet, den gang Sverige var en stormakt, «hjernekverne» og andre nysmidde ord, og en artikkel om særskriving.

Ellers har vi som vanlig med korte notiser om forskjellige aktuelle saker, svar på språkspørsmål, klipp, Språkbrukeren og Historia bak.

Smakebiter
Hvorfor skal vi bry oss med særskriving?
Sær skriving eller særskriving? Hvorfor skal vi bry oss med særskriving? Tar du en tekst litt mindre på alvor når det er mange skrivefeil i den? Ja? Synd for alle dem som ikke behersker skrivemåten av sammensatte ord på norsk.
Kvinne ved datamaskinPoke eller dult?
Nettsamfunnet Facebook fantes til å begynne med bare på engelsk. Men etter hvert som antall medlemmer vokste, ble ropet om en norskspråklig versjon sterkere. Les mer om oversettelsesdugnaden og om språkbruken på «fjesboka».
«Språknøttene»Nysmidde ord
Hvor kreative er vi når vi lager nye ord? Er vi i stand til å lage gode nye ord for et velkjent fenomen? Er for eksempel «hjernekverne» et godt nytt ord for en sang man har på hjernen? Hva skal vi kalle den smerten man kjenner i hodet når vi spiser eller drikker noe svært kaldt veldig raskt?
Reklame på engelskMeningsmålinger om engelsk
Språkrådet har fått gjennomført en undersøkelse av bedriftslederes og publikums syn på bruk av engelsk i norske bedrifter og i markedsføring. Få tror på effekten av engelsk i reklame, men mange er skeptiske til bruken.
Kolofon

Ansvarlig redaktør: Sylfest Lomheim
Redaktører: Svein Nestor og Åsta Norheim
Signerte artikler fra eksterne skribenter står for forfattarens syn.
ISSN 0806-2870 (elektronisk utgave)
ISSN 0333-3825 (trykt utgave)
Omslagsbilde © Språkrådet

Dette nummeret av Språknytt kom ut i mai 2009.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:04.05.2009 | Oppdatert:10.06.2015