Hopp til hovedinnhold

Allment om ordlister, ordbøker og andre ordbokressurser

I ordlister og ordbøker finner du opplysninger om hvordan ord skal skrives og bøyes. Ordbøkene har også opplysninger om hva ordene betyr, og eksempler på hvordan ordene brukes. Ordlister som skal brukes i skolen, må godkjennes av Språkrådet. Opplysninger om godkjenning står fremst i ordlistene.


Språkrådet forvalter de offisielle skriftnormalene for bokmål og nynorsk på vegne av staten. Bokmålsordboka og Nynorskordboka blir løpende oppdatert i tråd med rettskrivingsvedtak i Språkrådet og viser gjeldende og fullstendig rettskriving i bokmål og nynorsk. Ordbøkene er fritt tilgjengelig for alle.

Lister og oversikter over spesielle emner

Norsk ordbank

Ordbanken er en database over norske ord og deres mulige bøyningsformer. For eksempel inneholder databasen alle mulige former av verbet jobbe: Ikke bare jobber og jobba/jobbet, slik det er vanlig i ordbøker, men også former som jobbes, jobbende og imperativen jobb. Alle disse formene er lenket til utgangsformen jobbe. Dessuten er vanlige feilskrivinger av ord tatt med: Formen allmen, en vanlig skrivefeil, er lenket til ordet allmenn.

Det store formtilfanget gjør at ordbanken er egnet for språkteknologiske løsninger, som krever at ordformer blir gjenkjent slik at de kan behandles riktig. Banken er blitt brukt til maskinoversettelse, søkemotorer, stavekontroll, Scrabble-liknende spill og pedagogiske verktøy, setningsanalyse og navnetypegjenkjenning.

Norsk ordbank, bokmål og nynorsk, er gratis og fritt tilgjengelig for nedlasting og bruk. Dersom det skulle oppstå problem med nedlastinga, ta kontakt med Arne Martinus Lindstad i Språkbanken.

Artikler om ordbøker

Fant du det du lette etter?

Tilbakemeldingene brukes til å forbedre nettsiden, de besvares ikke. Språkspørsmål kan du sende til: sporsmal@sprakradet.no.