Svar
Hovedregelen er at det skal være liten forbokstav i betegnelser for matsorter: gudbrandsdalsost, brie, gravenstein. Den samme regelen gjelder for drikkevarer: cappucino, konjakk, beaujolais.
I Finn-Erik Vinjes hefte Skriveregler er bloodymary nevnt som eksempel på drink.
Betegnelser på vinsorter og andre alkoholholdige drikker regnes altså ikke som egennavn. Det heter for eksempel:
armagnac, chablis, riesling, ripasso, sjampanje (el. champagne), tokaier; gin, konjakk, vodka; bayer, bokk, pils(ener)
Unntak er produktnavn eller varemerker, som bør skrives slik de er registrert:
Veuve Clicquot, Kestener Paulinshofberger Riesling
Man skiller med andre ord mellom en fin beaujolais og en flaske Beaujolais Royal (eksempel fra Skriveregler).
Geografiske distrikter skrives naturligvis med stor forbokstav:
Champagne, Bordeaux, Mendoza, Rioja, Tokaj
Altså heter det en champagne/sjampanje produsert i Champagne.