Hopp til hovedinnhold

Vi har nye nettsider, og nokre av dei er framleis under arbeid. Ser du feil eller manglar? Ta kontakt med nettredaktøren.

Språkrådets registreringsverktøy

Databasen Stedsnavn i Norge (Språkrådets registreringsverktøy) er tilknyttet tilskuddsordningen for innsamling og registrering av stedsnavn.


Alle innsamlings- og registreringsprosjekter som mottar støtte gjennom tilskuddsordningen, må legge inn stedsnavnene i denne databasen. De ferdigstilte navneregistreringene er søkbare i publikumsversjonen av basen.

Databasen er landsdekkende, og inneholder både norske, samiske og kvenske stedsnavn. Databasen og tilskuddsordningen ble opprettet for å ta vare på og registrere stedsnavn som eller ville gå tapt når de som kjenner navnene, etter hvert faller fra.

Basen er tenkt som en ressurs for dem som arbeider med forvaltning av stedsnavnloven, for vitenskapelig og annen faglig virksomhet, og for andre som er interessert i stedsnavn. Per 2021 inneholder basen navn fra 141 nåværende kommuner. Fra hver av de følgende kommunene finnes det mer enn 50 navn: Alstahaug, Beiarn, Bindal, Bodø, Farsund, Fauske, Frøya, Gjøvik, Grong, Hattfjelldal, Heim, Hemnes, Hemsedal, Hitra, Hjelmeland, Inderøy, Kviteseid, Kvæfjord, Midtre Gauldal, Måsøy, Orkland, Porsanger, Ringerike, Sirdal, Sortland, Steigen, Steinkjer, Suldal, Sunndal, Sørfold, Sør-Odal, Trondheim, Tysvær, Valle, Vefsn, Vinje, Åseral, Åsnes.

Slik søker du

Det ligger over 112 000 stedsnavn i basen, så det er lurt å begrense søket, slik at du ikke får opp for mange treff om gangen.

Hvis du vil søke opp alle navnene som er samlet inn i en bestemt kommune, skriver du inn kommunenavnet i feltet merket «Kommune» og trykker «Søk».

Du kan også søke på enkeltnavn i feltet «Oppslagsform». I dette feltet kan du også søke på navneledd eller deler av navn ved å bruke tegnet *. For eksempel kan du skrive *kulp* og få treff på alle navn som inneholdet dette navneleddet. Skriver du *stokken får du treff på alle navn som slutter på -stokken. Denne typen søk kan kombineres med kommunenavn, slik at du for eksempel kan søke opp alle navn med navneleddet ås i Hemsedal kommune.

Treffene dukker opp i alfabetisk rekkefølge til høyre i bildet.

Skjermdump fra stedsnavndatabasen
Skjermdump: Her er feltene Oppslagsform og Kommune fylt ut med henholdsvis *ås* og Hemsedal.

Fant du det du lette etter?