Hopp til hovedinnhold

Vi har nye nettsider, og nokre av dei er framleis under arbeid. Ser du feil eller manglar? Ta kontakt med nettredaktøren.

Kvenungdommen: Flerkulturell ungdom finner trygghet i å lære om kvensk språk og kultur


Organisasjonen Kvenungdommen er tildelt den kvenske språkprisen for 2021. Åsne Kummeneje Mellem, leder for organisasjonen, sier at flerkulturell ungdom finner trygghet i å lære om kvenene og å se at Norge alltid har vært et flerkulturelt samfunn.

«Det å kunne vise fram språket – se her, Norge består av mer enn bokmål og nynorsk, det består også av kvensk og samisk og finsk. Det er så mange variasjoner som utgjør storsamfunnet. Jeg tror det er viktig for det kvenske miljøet å vise fram at vi fins, men også for andre å se at det er flere variasjoner enn bare én.»

Kvenungdommens leder sier dette i en samtale med språkrådsdirektør Åse Wetås. Samtalen er en del av et digitalt arrangement på den kvenske språkdagen mandag 26. april, der Kvenungdommen blir tildelt den kvenske språkprisen for 2021.

En pris for det kvenske språkets framtid

Den kvenske språkprisen er oppretta av Språkrådet, og formålet med den er å hedre personer, grupperinger eller organisasjoner som har gjort en særlig innsats for å verne, fremme eller videreutvikle det kvenske språket. Prisen skal også bidra til å synliggjøre kvensk språk i det norske samfunnet. Prisen deles ut annethvert år. I 2017 ble den delt mellom språkforskeren Eira Söderholm og lærebokforfatteren Agnes Eriksen. I 2019 gikk den til journalist Liisa Koivulehto, tidligere redaktør i og grunnlegger av den kvenske avisa Ruijan Kaiku.

Nylig ble det kunngjort at organisasjonen Kvenungdommen – Kvääninuoret på kvensk – er årets vinner av den kvenske språkprisen. Juryen framheva spesielt at Kvenungdommen representerer framtidas kvener, og at organisasjonen dermed også er med på å bringe det kvenske språket inn i framtida. Kvenungdommen har gjort en særlig innsats for å ta kvensk i bruk på Internett og i sosiale medier.

Digital prisutdeling

Prisen vil som vanlig bli delt ut på den kvenske språkdagen, 26. april. På grunn av koronapandemien har Språkrådet i år laga et digitalt arrangement med prisutdeling og en samtale om kvensk språk mellom Kvenungdommens leder og Språkrådets direktør. Arrangementet vil òg inkludere kunstneriske innslag og andre innslag som har med kvensk språk og kultur å gjøre. Opptaket blir tilgjengelig på NRK Kvensk og NRK Troms og Finnmark kl. 18.00 mandag 26. april.