Hopp til hovedinnhold

Vi har nye nettsider, og nokre av dei er framleis under arbeid. Ser du feil eller manglar? Ta kontakt med nettredaktøren.

Et fattig språk?


Høyere strømpriser, høyere rente, dyrere mat. Selv om Norge har en velferdsstat som skal sikre at ingen trenger å sulte og fryse, opplever noen av oss fattigdom. Hvordan møter det offentlige fattige mennesker i Norge? Har vi et språk for fattigdom? Dette er tema for episode 19 av podkasten På godt NAVsk.

Kaisa Hansen-Suckow har skrevet bok og lagd film om det å være fattig. Hun forteller om et møte med Nav og det offentlige der hun til tider følte at hun var i en slags krig. Hun var i en fortvilet situasjon, men opplevde at hun ble møtt med liten forståelse. Opplevelsen førte til at hun etterpå begynte å regne med at hun ville bli stigmatisert og tråkka på av Nav. Da hun begynte å jobbe i kommunen og møtte Nav fra den kanten, traff hun flinke folk som var gode til å samarbeide.

– Mitt ønske er å komme inn én dør, forholde meg til ett menneske som kartlegger min situasjon og ser hva jeg trenger av hjelp, som er tålmodig, og som samarbeider med andre enheter som bistår. På den måten ville jeg bare behøve å blottstille meg for dette ene mennesket, sier Hansen-Suckow.

Hansen-Suckow mener det er vanskelig å nå fram når en beskriver en tilværelse som ikke passer inn i historien om Norge som et likestilt, rettferdig og velstående land som gir like muligheter for alle. Hvis en ikke opplever virkeligheten slik, føler en at det er en selv det er noe galt med. Vi mangler et språk som kan formidle denne annerledesheten.

– Holdninger og tillit henger tett sammen, påpeker Nav-direktør Hans Christian Holte. – En fersk undersøkelse viser at ni av ti føler at de blir møtt med tillit av Nav, men Nav kan fremdeles bli bedre. Det er viktig å få til gode møter, vise forståelse og bruke empatisk kommunikasjon.

– Ordbruk og terminologi på dette feltet har nok vært fremmedgjørende for mange. Selv om vi ikke vil at ord skal virke stigmatiserende, er det viktig å si det som det er. Det er veldig stressende å leve i fattigdom. Å bli møtt med en vegg av byråkrati og bli snakka ned til gjør det enda mer stressende. Folk som har det vanskelig, trenger den aller beste språklige sørvisen, sier språkdirektør Åse Wetås.

I sendingen deltar forfatter og filmskaper Kaisa Hansen-Suckow. Som vanlig er Nav-direktør Hans Christian Holte og språkdirektør Åse Wetås på plass i studio.