Digitale ordbøker klare for eksamen
Til eksamen i vår vil elever og studenter kunne bruke Bokmålsordboka og Nynorskordboka på et lukket eksamensnett eller i en versjon som fungerer uten nett. Det er gode nyheter for skolene.
Fylkeskommunene har besluttet å redusere antall tillatte hjelpemidler på eksamen fordi KI-verktøy gjør hjelpemidlene stadig mer avanserte og vanskeligere å kunne kontrollere. Skoleverket etterlyser nå digitale ordbokløsninger der elever og studenter ikke må koble seg på det åpne nettet.
– Det vil også være en fordel for elevene å ha tilgang til ordbøker offline fordi stor belastning på enkelte eksterne nettsider kan føre til at de ikke fungerer under eksamen. Dette er nettsider som hverken Utdanningsdirektoratet eller fylkeskommunene har kontroll over. Derfor anbefaler vi at elever laster ned en offline-versjon, sier kommunikasjonsrådgiver Gro Strømsheim i Utdanningsdirektoratet.
Gratis ordbøker for nettløs eksamen
Universitetet i Bergen publiserer og Språkrådet godkjenner de populære digitale oppslagsverkene Bokmålsordboka og Nynorskordboka på ordbøkene.no. Universitetet har en egen informasjonsside som viser hvordan ordbøkene fungerer på et lukket eksamensnett.
Margunn Rauset, prosjektleder for ordbokrevisjonen, forteller at Universitetet i Bergen også er i gang med å utvikle et gratis program som likner en mobilapp, med fullversjoner av Bokmålsordboka og Nynorskordboka. Den tekniske løsningen som er valgt, er en PWA (progressiv webapplikasjon). Programmet vil kunne brukes på datamaskiner og mobilenheter helt uten tilkobling til nett.
– Problemet i skolesammenheng er at ordbøkene.no hittil bare har vært tilgjengelig når man er koblet på nett, enten det er åpent eller lukket, og at undervisningsstedene derfor har manglet en reserveløsning ved nettrøbbel, sier Rauset.
– De nye føringene fra Utdanningsdirektoratet gir oss knapp tid til utviklingsarbeidet, men det klare målet vårt er å kunne tilby offline-versjonen til eksamen. Selve nettsida ordbøkene.no blir fornyet med en del nye funksjoner 15. april. Programmet som fungerer offline, baserer seg på den nye nettsida og kommer etter planen i begynnelsen av mai. Da skal det være tilgjengelig for nedlastning via den nye nettsida, sier Rauset.
– Det vil gi lærere, studenter og elever mulighet til å laste ned programmet på sine egne datamaskiner og teste at alt fungerer før eksamen. På ordbøkene.no legger vi ut instruksjoner om hvordan man gjør det.
Allerede i 2017 utviklet Universitetet i Bergen en mobilapp som het Ordbøkene. Den har vært mye brukt i skolen. Appen bygde på innholdet i Bokmålsordboka og Nynorskordboka på den tid, men har ikke blitt oppdatert på flere år.
– Vi fraråder alle å bruke denne utdaterte appen, og vi håper at både nye og mer rutinerte ordbokbrukere vil dra god nytte av den nye nedlastbare versjonen, sier Rauset.
FAKTA |
---|
Ordbøkene.no får flere viktige funksjoner fra 15. april:
|
Spørsmål? Send en e-post til ordbok-teknisk@uib.no.
Toppfoto: Oda Hveem
Foto av Margunn Rauset: Pål Adrian Ryen, UiB