Hopp til hovedinnhold

Vi har nye nettsider, og nokre av dei er framleis under arbeid. Ser du feil eller manglar? Ta kontakt med nettredaktøren.

Gratulerer med klarspråksprisene!


Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup har delt ut klarspråksprisene for 2020. Språkrådet gratulerer vinnerne!

Statens klarspråkspris for 2020 går til Arbeidstilsynet, som i flere år har jobbet systematisk med klarspråk. Arbeidet med klarspråk ledes av en tverrfaglig sammensatt gruppe, som sikrer at alle i organisasjonen er involvert og får eierskap til tekstene. Det er lagt vekt på å bygge en god og trygg skrivekultur.

Klarspråksprisen for kommuner og fylkeskommuner går til Bergen kommune. Juryen mener at Bergen kommune viser pågangsmot i klarspråksarbeidet, og at den inspirerer andre. Kommunen har et godt system for å kvalitetssikre tekster, og den får gode tilbakemeldinger i de årlige innbyggerundersøkelsene. I 2020 mente 83 prosent av de spurte at informasjonen fra kommunen er lett å forstå.

Utmerkelsen «Årets trekkhund» går til Ingvill Eriksen, som er kommunikasjonsrådgiver i Direktoratet for e-helse. Eriksen er en pådriver for klarspråksarbeidet i sin organisasjon. Hun er systematisk og inspirerende, og hun har klart å gjennomføre et svært godt språkarbeid det siste året, til tross for en krevende situasjon. Resultatene av arbeidet hennes har kommet hele landet til gode under koronapandemien.

Klarspråksprisene ble delt ut på et digitalt arrangement 13. april. I tillegg til prisutdelinga ble det holdt faglige innlegg om helsespråk og korona. Publikum fikk også lære mer om klarspråksparagrafene i språklovene i Norge og Sverige.