Hopp til hovedinnhold

Vi har nye nettsider, og nokre av dei er framleis under arbeid. Ser du feil eller manglar? Ta kontakt med nettredaktøren.

Godt nettår!


Språkrådet kåret koronaen til årets ord i 2020. Men det var et annet koronaord som trakk flest lesere til språkrådet.no i fjor. Og er det forholdsregler eller forhåndsregler vi tar når vi vasker hendene? Det lurte mange på i 2020.

Mens det nye året fremdeles er ganske nytt, kan det passe å ta en titt på det gamle nettåret før det blir for gammelt. Her får du et innblikk i trafikken på språkrådet.no i året som gikk.

Koronaen preget trafikken

Språkrådet.no hadde totalt 4,8 millioner unike sidevisninger i 2020, mot 4,4 millioner året før.

Aktuelt ord er en egen spalte på Språkrådets nettsider hvor vi omtaler aktuelle ord og språklig interessante tema fra nyhetsbildet. Spalten inneholdt 16 artikler i 2020, og saken om kohort ble mest lest (78 563 unike sidevisninger), et godt stykke foran koronavirus som kom på andreplass (16 556).

Alle artiklene i spalten spres til følgerne våre på Facebook. Følg oss for å få med deg aktuelle ord i 2021.

Den mest leste nyheten publisert i 2020, med 3 633 unike sidevisninger, var saken som erklærte koronaen som årets ord. På henholdsvis andre- og tredjeplass kom saken om vitsen med norsk rettskriving (2 328) og saken om kulturministeren som la fram ny språklov (1 966).

Hjelp til selvhjelp

Den mest trafikkerte seksjonen på nettsidene våre var i 2020 som året før Språkhjelp, med over en million sidevisninger (som i 2019). Der var det særlig siden om forkortelser som fikk mange besøk, foran bruk av tegn og kommaregler.

Sist, men ikke minst, må svarbasen nevnes, med 1,7 millioner unike besøk. Det mest populære språkspørsmålet i 2020, med over 51 000 unike sidevisninger, var om det heter forhåndsregel eller forholdsregel.

Vi ønsker alle våre besøkende velkommen tilbake i 2021!