Ta elevene på alvor

I denne utgaven av Språknytt tar vi deg med til Fjell kommune utenfor Bergen, der man gjennom holdningsskapende arbeid forsøker å hindre at elever velger bort nynorsk som hovedmål.

Direktør i Språkrådet Åse Wetås

Slikt målskifte er et utbredt fenomen i landet. Vi vet at en stor del av dem som begynner med nynorsk som hovedmål i første klasse, bytter til bokmål i løpet av skolegangen.

I barneskolen har elevene en lovfestet rett til språkdelte klasser dersom mer enn ti av elevene i et årskull ønsker undervisning på den ene målformen. Denne retten skal sikre at elever får et språklig stimulerende miljø og undervisning på sin egen målform. Det trengs særlig for nynorskelever, siden de også møter mye mer bokmål enn nynorsk utenfor skolen.

I ungdomsskolen har ikke elevene denne retten til undervisning på egen målform. Der havner nynorskelever ofte i klasse med bokmålselever, og mye av undervisningen foregår på bokmål. Det gjør det vanskeligere for dem å holde på nynorsken.

Språkrådet ser svært positivt på at Stortinget nå ønsker å få utredet rett til undervisning på egen målform også i ungdomsskolen. Det mener vi er et viktig virkemiddel for at vi skal kunne nå hovedmålene i den norske språkpolitikken.

Skal vi ta nynorskelevene på alvor, må de få mulighet til å utvikle seg til trygge språkbrukere.


Signatur
Åse Wetås
direktør i Språkrådet

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:25.09.2017 | Oppdatert:25.09.2017